Humor és possiblement una paraula,
la faig servir constantment.
Estic boig per ella
i algun dia esbrinaré el seu significat.
Groucho Marx

El riure és una de les propietats més universals que posseïm. En un passat molt llunyà, un ancestre nostre va aprendre a riure fruit de la selecció natural: abans de l’aparició del llenguatge ja era utilitzat com a forma de joc social, amb funcions socials, emocionals i cognitives. El primer en posar-ho en evidència va ser Charles Darwin quan va observar que diversos simis –goril·les i orangutans- reien amb una gestualitat molt similar a la que mostren els nens petits.

En estudis més moderns es va poder constatar un fenomen que va venir a corroborar la hipòtesi que el riure no era una cosa adquirida sinó innata: els nens i les nenes nascuts sords i cecs mostraven un riure espontani totalment adequat sense haver vist ni sentit mai riure a ningú.

També sabem que el riure és un atribut de tota la raça humana, d’un indret a l’altre del planeta, i es troba present a totes les cultures. El riure és el responsable d’un complex cúmul de processos tal com es troben descrit en la web del Gabinet Tándem:
Va acompanyat per una gama de canvis bioquímicsen el cervell, el sistema nerviós autònom i el sistema endocrí, implicant una varietat de molècules entre les quals es troben neurotransmissors, hormones, opiòides, endorfines i neuropèptids. Aquest còctel neuroquímic té efectes addicionals sobre moltes parts del cos: sistema cardiovascular, musculoesqueletal, digestiu i immunològic.

Una capacitat derivada del riure, fusionada amb paraules i idees, se l’ha vingut a anomenar humor. Utilitzant la definició expressada a la Viquipèdia, humor és la manera de presentar, enjudiciar o comentar la realitat, ressaltant el costat còmic, rialler o ridícul de les coses. Aquest si que és un atribut que fins a dia d’avui només presentem els humans i que està considerada com una de les nostres fortaleses.

La sàtira és l’arma més eficaç contra el poder:
el poder no suporta l’humor,
ni tan sols els governants que s’anomenen democràtics,
perquè el riure allibera a l’home de les seves pors.
Darío Fo.

Jaime Burque, a la seva web, destaca 14 raons que ens porten a veure l’humor com una fortalesa.

Raó 1. Trenca amb qualsevol idea irracional. Sovint els nostres pensaments estan contaminats per idees que només ens serveixen per afegir-nos pressions que no ens ajuden gens. Un toc d’humor ens farà tenir una visió més positiva de la vida.

Raó 2. Ens torna més proactius. Els problemes ens tornen sovint reactius: responem davant d’ells amb ràbia, disgust, angoixa… però l’humor ens ajuda a prendre les regnes de la situació, acceptant el problema, relativitzant-lo i buscar-li la seva millor solució.

Raó 3. Ens ajuda a ser més flexibles. Contra la rigidesa que ens aporta qualsevol tipus d’actitud intolerant, l’humor ens ajuda a desmitificar i derruir muralles que ens separen de les altres realitats i a obrir-nos a un món més flexible i comprensiu.

Raó 4. Ens fa més savis. Com a conseqüència directe d’haver-nos fet més flexibles també hem aprés a apropar-nos a la realitat i a adquirir una major perspectiva de la vida o el que és el mateix: ens hem fet més savis.

Raó 5. Ens permet acceptar la realitat. Riure’s d’un problema físic propi, d’una malaltia, d’un problema laboral, d’una mala experiència… és sense cap mena de dubte una manera distesa d’acceptar una realitat. Sense aquesta acceptació seria impossible fer humor sobre ella.

Raó 6. És una eina assertiva de primer ordre. Ser assertiu significa saber dir no, posar límits als altres… i l’humor és una eina que pot resultar de gran utilitat per fer-ho. És una manera distesa i “suau” de fer-ho abans de recórrer a actituds més agres o agressives.

Raó 7. Ens centra en el present. Només des de l’aquí i l’ara podrem riure’ns d’una situació en la que ens trobem.

Raó 8. Augmenta la nostra creativitat. No cal dir que tenir una visió humorística del a vida és un art que creix quan més el fas servir, com passa amb tots els arts. Veure el costat graciós de la vida, ja sigui des de l’absurd o l’ironia, és sense cap mena de dubte, un bon exercici de creativitat.

Raó 9. Ajuda a que els altres s’animin. L’humor i el positivisme té la capacitat d’influirctica d’aquesta capacitat li fa augmentar més i més la seva resiliència.

Raó 10. Genera un bon ambient grupal. Com una extensió de la raó anterior, l’humor serveix per a relaxar i unir les relacions dins de grups.

Raó 11. És un element de la resiliència. Qui té capacitat per a fer servir el seu sentit de l’humor en situacions molt crítiques es, amb tota seguretat, una persona resilient i la pràctica d’aquesta capacitat li fa augmentar més i més la seva resiliència.

Raó 12. Ens fa créixer emocionalment. L’humor potencia les emocions positives i bloqueja les negatives així que emocionalment ens dona alegria, relaxació i serenor i ens resta enuig, desànim, ansietat, frustració…

Raó 13. Apaga la rancúnia i l’ira. Com es poden mantenir aquestes emocions mentre veiem amb humor una situació? D’aquesta manera deixem enrere el verí que porten aquests sentiments.

Raó 14. Ens relaxa i ens aporta beneficis físics i mentals. L’humor porta al riure i el riure porta incorporat poderosos beneficis com la relaxació i fins i tot una interacció positiva entre el nostre cervell i els sistemes endocrins i immunològics.

Així és que aconseguir desenvolupar cada dia més i més aquest sentit de l’humor ens aportarà un creixement proporcional en totes aquestes fortaleses. Es per això que m’agrada acabar amb una piulada que va escriure el còmic Dani Mateo i que constitueix per a mi un gran exemple d’això:

“Mi abuelo en su lecho de muerte me contó un chiste. Estábamos tristes? Mucho. Nos ayudó reírnos de la situación? Muchísimo. Amar la risa no significa no tener corazón, significa dejarlo de lado un ratito…”

One thought on “El sentit de l’humor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s