Després de molt de temps de tenir la galleda d’escombreries situada en el mateix lloc, ara es troba en una nova ubicació, però malgrat tot, instintivament, vaig a l’antic racó a llençar un paper. Què m’està passat, si sé perfectament que he canviat de lloc la galleda? Molt fàcil: està actuant la meva ment subconscient.

La nostra ment conscient és la responsable de donar-nos una sensació de control. Està relacionada amb la nostra intel·ligència i gracies a ella adquirim nous coneixements. És lògica i racional però també és la que ens permet recordar sensacions i sentiments. Ens fa sentir que tenim ben preses les regnes de la vida… però per sota la superfície actua la nostra ment subconscient.

Estem constantment rebent estímuls i dades de l’exterior i la nostra ment conscient només processa una petita quantitat d’aquesta informació. Però hi ha una part del cervell que actua com una esponja i que sempre està receptiva: aquesta és la ment subconscient. Se la coneix també amb el nom de ment emocional, perquè és la que es deixa emportar pels nostres gustos, pels nostres instints, pels nostres impulsos… i controla els nostres actes reflexes. En l’exemple de la nostra galleda d’escombreries de la que he parlat a l’inici, al repetir sovint una tasca rutinària com és la de llençar un paper a les escombraries, hem creat una connexió neuronal amb el lloc on es troba la galleda, per tant ja no hem de “pensar” on tirar el paper, sinó que aquest acte es transforma en un gest instintiu, un gest subconscient.

Sobre la estreta relació existent entre la ment conscient i la subconscient s’ha tirat mà en moltes ocasions de la imatge d’un iceberg per a representar-la, on la consciència seria la petita part que sobresurt a la superfície, la punta del iceberg, i on el subconscient seria la massa més gran, submergida i oculta a la vista i que esdevé imprescindible per a l’equilibri del conjunt.

En una ocasió es va dur a terme un experiment molt senzill amb resultats molt curiosos. En una empresa, els treballadors deixaven sempre dins d’una caixa la quantitat voluntària de diners que creien oportuns cada cop que prenien un cafè o una mica de llet. Un dia, sense cap explicació prèvia, es va penjar, a la paret a sobre de la caixa, un cartell allargat amb una fotografia que anava canviat cada setmana. Unes setmanes es mostraven fotografies florals, sempre diferents, i altres setmanes apareixien ulls mirant frontalment, també diferents en cada ocasió. L’experiment va durar 10 setmanes. Doncs bé, les setmanes que hi havia flors tenien una recaptació significativament inferior a les que hi havia uns ulls mirant fixament. És més, eren tan més quantioses les aportacions econòmiques quan més inquisitiva era la mirada representada al cartell. La representació simbòlica d’una mirada observant-los va fer que subconscientment es comportessin d’una manera diferent, sense que cap dels usuaris tingués la més mínima consciència del que estava passant!

Les nostres ments subconscients no tenen sentit de l’humor,
no fan bromes i no poden distingir entre la realitat i un pensament
o alguna cosa imaginada.
Allò que pensem eventualment es manifestarà a les nostres vides.
.
Robert Collier

Entre la gran quantitat d’estudiosos que han posat la seva mirada sobre la ment subconscient hi ha un autor, Joseph Murphy, que va treballar llargament aquest camp, posant el focus en els poders d’aquest subconscient. Parlava de com podem despertar-nos a una hora concreta si li suggerim adequadament al nostre subconscient que ho volem fer o dels poders curatius que potencialment té aquesta ment subconscient… Deia que sempre mantenim un diàleg interior amb nosaltres mateixos, fins i tot sense adonar-nos, i que aquest diàleg constitueix la força més poderosa que tenim a l’abast per a transformar-nos. Aquest diàleg interior crea imatges que el nostre cervell interpreta com una part més de la nostra realitat i respon amb elements químics que afecten a la nostra conducta i als nostres sentiments. Si creiem que una cosa és negativa per a nosaltres, el nostre diàleg interior li ho farà saber al cervell i aquest la transformarà en una cosa veritablement negativa i a l’inrevés. El problema és que es calcula que un 75% del diàleg que tenim els adults amb nosaltres mateixos és negatiu –dubtes, pors, recels, records d’experiències negatives anteriors… – i aquest fet ens incapacita tot sovint per assolir les pròpies metes.

El major obstacle per a aconseguir l’èxit en allò que somniem
són les limitacions programades en el subconscient.
Aquestes limitacions no només influeixen en el nostre comportament,
sinó que també poden jugar un paper fonamental
en la nostra salut i la nostra fisiologia.
Bruce H. Lipton

És per això que resulta tan important de generar pensaments positius davant de cada pensament negatiu que ens creui pel cap: la nostra ment no pot fer coexistir dos pensaments oposats per molt de temps i la concentració sobre un d’ells debilitarà necessàriament el contrari. Si venç el pensament positiu, rebrem una energia interior positiva que ens facilitarà que podem afrontar els nostres reptes amb plenes forces. La meditació és la manera més poderosa de dialogar amb nosaltres mateixos, amb ella connectem amb el nostre hemisferi dret del cervell i amb la seva freqüència alfa. Es tracta de l’anomenat art del bon pensar. A causa de cadascun dels pensaments que generem, positius i negatius, emetem una potencia vibratòria capaç d’influir en tot el nostre entorn, positivament i negativament. Maharisshi Mahesh Yogi va dir: “Innocentment hom es converteix en la víctima de les vibracions d’altres persones; estem subjectes a les emocions silencioses i als pensaments d’altres individus i som influïts per ells”. L’art del bon pensar no solament ens empodera davant dels nostres reptes personals, sinó que reparteix bones vibracions allà on anem, omplint d’harmonia i positivitat el nostre entorn.

Val la pena posar en pràctica aquest art tan poderós, no creus?

La raó per la qual l’home pot convertir-se
en propietari del seu propi destí
és perquè té el poder d’influir
en la seva pròpia ment subconscient
.
Napoleon Hill

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s