Des de temps ancestrals la humanitat ha cregut en la sort i l’ha invocada de les maneres més variades, amb la mateixa intensitat que s’ha concentrat en foragitar la mala sort: aconseguint trèvols de quatre fulles, creuant els dits, llençant monedes a certes fonts, tocant fusta, trepitjant merda, posseint una ferradura, evitant passar per sota d’una escala o creuar-se amb un gat negre… rituals que s’han considerat relacionats amb la sort… i malgrat tot, aquesta continuava sent un misteri de difícil solució. Era evident que hi havia gent més afortunada o més desafortunada, però la causa de la seva sort o la seva dissort constituïa un misteri inescrutable. El prestigiós psicòleg Richard Wiseman va prendre, fa tan sols uns anys, la determinació d’entendre les lleis ocultes que s’amagaven darrera d’un fenomen tan aparentment aleatori com és la sort.

Entre d’altres experiències, va realitzar una observació que li va resultar altament significativa: al llarg de 10 anys va estudiar a 400 persones, la meitat amb bona sort i la resta amb mala sort. Per què unes tenien sort i les altres no? Entre moltes altres proves, va fer un experiment que va resultar molt significatiu: va donar a tots els participants un diari, amb la tasca de comptar quantes fotografies hi havia en aquell diari. Els catalogats com a persones amb sort va trigar tan sols uns segons en tenir una xifra mentre la resta van trigar sobre els dos minuts. La causa d’aquest sorprenent esdeveniment no era gens misteriosa, malgrat que pugui semblar-ho. El motiu era molt senzill: a la segona pàgina del diari hi havia un anunci molt gran en el que s’anunciava que en aquell diari hi havia 43 fotografies i que ja podien deixar de comptar. Què ens diu això? Doncs resulta que les persones “amb sort” eren més observadores que les que no en tenien. La resta estava més tensa i ansiosa i eren incapaços de veure el que tenien davant dels nassos. Resultava que ser afortunat o no ser-ho no depenia tan dels factors externs, sinó que un 90% venia determinat per la nostra manera de relacionar-nos amb el món!

No es tracta solament
que les persones amb èxit siguin felices,
sinó que les persones felices
tenen més èxit
Richard Wiseman

Després d’anys d’estudis, va assenyalar tres factors que influeixen en l’anomenada sort:

Primer. Deixem que treballi la nostra intel·ligència intuïtiva. No menyspreem la nostra intuïció: deixem que el nostre inconscient també pregui les seves decisions. Sovint ens portarà pel bon camí.

Segon. No hem de defallir davant del fracàs. Una persona afortunada és aquella que no es rendeix davant del fracàs. L’assumeix, n’aprèn d’ell i torna a intentar-ho.

I tercer. No hem de témer els canvis. Els canvis són oportunitats. Parafrasejant a Albert Einstein, no podem esperar resultats nous fent el mateix de sempre.

La sort afavoreix solament a la ment preparada.
Isaac Asimov

A l’any 2008 va aparèixer al mercat un llibre que ens parlava de la mateixa qüestió i ho feia d’una manera molt senzilla i entenedora. Es tracte del llibre La Bona Sort d’Àlex Rovira i de Fernando Trías de Bes. Començava així:

Temps era temps, en unes terres molt llunyanes, un mag anomenat Merlí aplegà tots els cavallers del regne i els digué: “Dintre de set nits, el Trèvol Màgic de quatre fulles , el trèvol que proporciona una sort il·limitada a qui el posseeix, naixerà a algun lloc del Bosc Encantat”.Qui acceptarà el repte d’anar al Bosc Encantat a cercar el Trèvol Màgic?

Només dos cavallers accedeixen a dur a terme la recerca: Nott i Sid. Nott, el cavaller negre, cerca desesperadament un cop de sort que el porti a trobar el preuat tresor, però totes les circumstàncies amb les que es topa li confirmen que mai no ho aconseguirà. Per contra Sid, el cavaller blanc, fent gala de la seva positivitat posa en cada moment de la seva part per aconseguir que es produeixi allò que sembla impossible. Crea les circumstàncies que fan possible el naixement del desitjat trèvol: crea la seva Bona Sort.

Després d’aquest curt conte, el llibre ens fa una potent reflexió: sort és trobar-te una moneda a terra o que et toqui la loteria, però la Bona Sort és fruit d’un esforç personal i  d’una recerca continuada. És per això que el llibre ens dona les seves 10 regles d’or:

Primera Regla de la Bona Sort
La sort no dura massa temps, perquè no depèn de tu.
La Bona Sort la crea un mateix, per això dura sempre.

Segona Regla de la Bona Sort
Molts són els que volen tenir Bona Sort, però pocs els que decideixen anar a buscar-la.

Tercera Regla de la Bona Sort
Si ara no tens Bona Sort potser sigui perquè les circumstàncies són les de sempre.
Perquè la Bona Sort arribi, és convenient crear noves circumstàncies.

Quarta Regla de la Bona Sort
Preparar circumstàncies per la bona sort no significa buscar només el propi benefici.
Crear circumstàncies perquè els altres també guanyin “atreu” la Bona Sort.

Cinquena Regla de la Bona Sort
Si «deixes per demà» la preparació de les circumstàncies, la Bona Sort potser mai arribi.
Crear circumstàncies requereix fer un primer pas, .. Dóna’l avui!

Sisena Regla de la Bona Sort
Tot i sota les circumstàncies aparentment necessàries, a vegades la Bona Sort no arriba.
Busca en els petits detalls circumstàncies aparentment innecessàries …, però imprescindibles!

Setena Regla de la Bona Sort
Als que només creuen en l’atzar, crear circumstàncies els resulta absurd.
Als que es dediquen a crear circumstàncies, l’atzar no els preocupa.

Vuitena Regla de la Bona Sort
Ningú pot vendre sort. La bona sort no es ven.
Desconfia dels venedors de sort.

Novena Regla de la Bona Sort
Quan ja hagis creat totes les circumstàncies, tingues paciència, no abandonis.
Perquè la bona sort arribi, confia.

Desena Regla de la Bona Sort
Crear Bona Sort és preparar les circumstàncies a l’oportunitat.
Però l’oportunitat no és qüestió de sort o atzar: sempre està aquí!
… per tant: Crear Bona Sort únicament consisteix en … ¡Crear circumstàncies!

Ja ho veus… regles, factors d’influència… i a la fi una sola realitat: per assolir la bona sort l’únic camí raonable és el nostre esforç diari! Espero que aconsegueixis la teva Bona Sort!!


Existeix gent que somnia i es queda quieta,
i gent que somnia i fa realitat el que somnia, o ho intenta.
Això és tot…

Arturo Pérez-Reverte

 

4 thoughts on “La bona sort

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s