Les coses no succeeixen per casualitat en aquest món transitori. No vivim en una espècie d’univers boig i accidental. Les coses succeeixen d’acord a certes lleis, lleis de la naturalesa. Lleis com la del karma, que ens ensenya que a causa d’una llavor que es va sembrar, neix un fruit.

Sharon Salzberg, escriptora i budista


En un món tan aparentment caòtic i contradictori, les persones necessitem trobar-li un ordre que li doni algun sentit a tot plegat. Així és com hem anat avançant en el coneixement de tot el que ens envolta. Hem descobert, per exemple, que les lleis que regeixen al macrocosmos són les mateixes que serveixen pel microcosmos i gràcies a Isaac Newton també sabem que cada acció provoca una reacció. Cada àtom de l’Univers que hem estudiat es troba íntimament relacionat amb la resta del Cosmos: hem vist com de l’explosió i la mort d’una estrella naixia un nou planeta, de la mateixa manera que del capoll d’una eruga renaixia una papallona en una màgica transmutació… però el destí dels humans ens ha semblat sovint en les capricioses mans de l’atzar.

El destí baralla les cartes, però nosaltres som els que juguem.
William Shakespeare

Des de l’orient, a través de les seves religions i filosofies, ens ha arribar gestada des de fa molts segles, una paraula en sànscrit que defineix un concepte que s’ha anat obrint pas, a poc a poc, a la nostra cultura: el karma. La paraula, que textualment pot traduir-se com a acció, se li ha donat sovint el sobrenom de llei de causalitat.

A la vida no hi ha premis ni castics, només conseqüències
Robert Green Ingersoll

El karma és una energia que ho envolta tot i que s’encarrega que les accions morals i ètiques que realitzem les persones, tinguin un retorn d’idèntica naturalesa: una acció positiva tindrà un retorn positiu i una acció negativa el tindrà negatiu. El que fa més difícil controlar l’acció del karma és que els retorns fruit de cada acció no tenen perquè produir-se de manera immediata. Els nostres deutes van a parar a la nostra motxilla d’existència i tots ells acabaren sent abonats, en aquesta vida o en una altra. El retorn, però, no té perquè materialitzar-se en un fet de la mateixa naturalesa: si nosaltres li hem robat a alguna altra persona no vol dir que tard o d’hora ens robaran. Haurem generat un karma dolent que ens retornarà en un mal de la mateixa intensitat.

A occident, el fet que ens costa més d’entendre sobre el karma és que la llei que el regeix no necessita de cap déu totpoderós, vetllant incansablement pel seu compliment, de la mateixa manera que cap déu està constantment fent complir les lleis de la gravetat o de la termodinàmica. La inèrcia natural s’encarrega del seu correcte funcionament. Els precs a qualsevol déu no modifiquen el nostre karma!

El cel és etern i la terra roman.
El cel i la terra deuen la seva eterna durada
a que no han fet d’ells mateixos
la raó de la seva existència

Lao Tse recollit en el Tao Te King

L’objectiu de l’esser humà és trobar-se equilibrat amb l’Univers, fer totes les bones accions que pugui i no fer-ne de negatives. Crear llaços d’amor, però no permetre que n’emergeixi cap d’odi. Només així trobarà la pau espiritual perfecte.

Podem creure o no amb la llei del karma, però el que és segur és que si vivim segons els seus postulats estarem començant a generar un món millor!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s